Impresszum Rólunk Jópofa Linkek E-mail Fórum Nemzeti Sport gyalázó Az elmélet Esemélyek

Események

Gasztrotúra
2004. szeptember 26.
Tolna - Döbrököz: 3 - 1
Tolna megye I. osztály
 

Két napos Tolna megyei kirándulásra indultunk, ezúttal rendhagyó módon vasárnap és hétfőn utaztunk, és Szekszárdon foglaltunk szállást. A lokális futballmérkőzésekről hiányos információkkal rendelkeztem, mert csak azt tudtam meg a megyei bajnokságról, hogy a megelőző héten milyen meccsek voltak. Abból próbáltam az eheti hazai csapatokat lokalizálni, hogy ki játszott az elmúlt héten idegenben. A megbeszélt vasárnap déli találkozóból, némi lakodalom utáni bealvásom miatt ugyan fél egy lett, de legalább remek időnek örülhettünk, amikor résnyire nyitott szemeimmel végre a tájra meredhettem. Három mérkőzés között dillemáztunk: a tolnai, a kakasdi, avagy az ozorai pálya közül végül Tolna mellet voksoltunk, ám az utunkat addig még több megálló is tarkította. Joe Bácsival és Jégcsap Bébivel már lefelé menet is örömmel láttunk megyefoci-készülődéseket, ifi-meccseket. Aba, Pálfa, Vajta bizonyára sok szép látnivalóval is kecsegtet a turistáknak, mi azonban elsősorban a focipályákat kerestük meg. Nagydorogon azért igyekeztünk némi kultúrprogramban is résztvenni, ezért lelkesen felkerestük a helyi kalap- és sipkamúzeumot, ám sajnos nem jutottunk be, mert késésben voltunk (azt tippeltem ugyanis, hogy fél négykor kezdődik a forduló) és a múzeumkulcsot valahonnan el kellett volna kérni.
A tolnai benzinkútnál azután megkérdeztük, hogy merre találjuk a pályát, mire a kutastól az eligazitáson kívül azt is megtudtuk, hogy már háromtól megy a meccs, és éppen odatelefonált, null-null az állás Döbrököz ellen. Még némi keresgélésbe is beleszaladtunk, így voltaképpen csak az első félidő végére libegtünk be a gyönyörű, erdőszéli tolnai pályára (egyszer egy nyúl is előmerészkedett meccs közben, majd miután vélhetően nem volt elégedett a meccs színvonalával, gyorsan távozott is).
A meccs ekkor még null-null volt, bár később megtudtuk, hogy a tolnaiak tizenegyest hibáztak. A szünetben békésen beszélgettek a helyi és a vendégszurkolók, már-már csodálkoztunk is, hogy milyen pozitív itt a hangulat. A második félidő azután nem így alakult, a tolnaiak újabb tizenegyest kaptak, majd a bírót gúnyosan tapsoló vendégjátékost még ki is állította a rígó, egy amúgy igen zavart, kistermetű minispori. Ez persze csak olaj volt a tűzre, négy-öt döbröközi kergette ezek után a sporit, a döbrököziek mind jobban behergelték magukat, szerencsére a bíró segítségére ekkor már jónéhány rendező és tolnai játékos is felsorakozott. A meccset simán le is lehetett volna fújni, a lökdösödés és a különböző fenyegetések (az „eltöröm a kezedet” még a finomabbak közül való volt) miatt, de végül további atrocitás és újabb bírói retorziók nélkül helyreállt a rend. Nem volt nyugalom a nézőtéren, ahol egy döbröközi atyafi fenyegetőzött folyamatosan és osztotta a jópofa, rendkívül agresszív beszólásait (gyakorlatilag változatos, de kivétel nélkül élet elleni bűncselekményre utaló fenyegetése volt szegény bíró felé). Külön büszke volt arra, hogy nemrég szabadult a börtönből, és az összes játékost, szurkolót, helyi rendezőt a hűvösből vélte ismerni. Megfelelő orgánuma révén az egész pályát betöltötte a kellemetlen szónok, csak akkor nyugodt meg némileg, amikor Döbrököz tíz emberrel is kiegyenlített. A bírónak szánt büntetését ekkor halálról négy nap kómára enyhítette a koma.
Végül a kemény mezőnyfölénybe kerülő Tolna bedarált még két gólt. Magam jónéhány kommentet eleresztettem („Megy a bal”, „Most a közép”, „Durrantsd rá Öcsi!”) és hasonló megjegyzéseimet a mellettem álló tolnai atyafi általában egyetértéssel fogadta. Összességében jó meccs volt és az utolsó percben Joe Bácsi válláról hozzám pattant a labda, amit a bírói sípszóval egyidőben remek ívben visszarúgtam, így megvolt a labdába érés is. Ezzel némileg a középpontba kerültem, több atyafi is leszúrt, hogy miért nem dobtam kabátot a labdára, meg lehetett volna lógni vele.
A meccs élményével folytattunk utunkat és miután újabb múzeum-kudarc ért bennünket, Szekszárdon éppen bezárt a Babits-emlékház (persze a másnappal sem volt sanszunk, mert a hétfő az szünnap) megnéztük a szekszárdi szüreti mulatságot, majd elfoglaltuk ízléses szállásunkat a Fritz Borházban. Miután megettük a vacsorára kínált kakaspörköltet, bórkóstoláson vettünk részt. Az némileg kellemetlen volt, hogy az akusztikus pincében hamarosan már mindenki azzal volt elfoglalva, hogy milyen éktelen hangosan korog a gyomrom. Gyönyörűen berendezett, de igen sötét szobában aludtunk. Az éjszaka nyugalmát csak két nesz zavarta meg, előbb a fürdőszoba felé tapogatózva én fejeltem le a díszes sárközi szekrényt (Jégcsap Bébi fel is ébredt a csattanásra és az azt követő mérsékelten boldog megjegyzésemre), illetve nyestek, vagy menyétek fészkeltek a tetőszerkezetben, kábé egy méterről lehetett hallani a falatozásukat.
Másnap még a gemenci erdőben sétáltunk kicsit, ám az eső megváltoztatta kirándulási terveinket, nem tudtunk kisvaremektazni. Hazafelé benéztünk a gyönyörű zsákfaluba, Kalaznóra, majd megebédeltünk a hőgyészi kastélyszállóban. A drága és igen elegáns étteremben végig csak mi jelentettük a vendégsereget. Szegény Joe Bácsinak már addig is visszafogottan lelkes véleménye volt egyes megnyilvánulásaimról, de szerinte itt sem illett a hely eleganciájához, amikor a kimért főpincérnek „odaadnám a dózist” felkiáltással jeleztem fizetési szándékomat. Dehát több is veszett Mohácsnál, remek kis túra volt ez is...

Szerzõ: Dzsí

Képek:  


Rétes


Jégcsap Bébi és Joe Bácsi Abán


Pálfa SC


Zárva volt a Sipkamúzeum


A tolnai pálya felé


Lelátó messziről


Erdő szélén


Macskák


Joe Bácsi, Döbröközi fanatic, Dzsí


Tizenegyes


Tumultus


Tolnai edző


Tolnai gólöröm


Joe nyaka és lelátó


Jégcsap Bébi


Szekszárdi macska


Babits is bezárt


Szüreti mulatság


Joe Bácsi szakért


Esti kóstoló


Sárközi szekrény


A tanya


Joe Bácsi Ladája indulásra kész


Gemeci pálya


Sok kiránduló a Gemenc centrumban


Hőgyészi kastély


Autó-kostoló

Vissza-------- Webmester: Dzsí öccse 2003 --------
Ajánlott böngészõ: Internet Explorer 6.0
Ajánlott felbontás: 800*600px


Támogatóink: