Impresszum Rólunk Jópofa Linkek E-mail Fórum Nemzeti Sport gyalázó Az elmélet Esemélyek

Elmélet


Az elmélet (Dzsí)
Figurák (Bari)
Valentin (Sutyi)
Hangulat (Bari)

Az elmélet
Szerző: Dzsí


A megyeszurkerség lényege: hétvégi vidéki kirándulásaink alkalmából mindig igyekszünk megnézni egy-egy helyi focimeccset. Mindez sportértéket is hordozhat, emellett igazi szociológiai csemege.

Alacsonyabb osztályú futballmeccsre járni tehát jó - vallják a megyeszurkerek.

Ez így van, ám korántsem mindegy, miként választjuk meg a megtekinteni szánt mérkőzést!

Főszabályok:
- Érdemes kisebb településre menni (1500-4000 lakosú falvakba), ahol a helyiek magukénak érzik a csapatot és sokan kimennek a mérkőzésre. Alacsonyabb osztályban szereplő városi csapatra (főleg ha a városnak felsőbb osztályban is van csapata) inkább csak a rokonok kíváncsiak, illetve legfeljebb azok a környéken lakó alkoholisták, akik távolabbi pályáig már nehezen tudnának eltántorogni.

- Olyan meccset ajánlatos keresni, ahol a vendégcsapat közeli településről jön. Jó esetben ugyanis vendégszurkolók is jönnek, könnyen lehet, hogy évezredes rivalizálás (jobb esetben utálat) alakult ki a két "szomszédvár" között.

- Előnyös, ha a két csapat a bajnokságban elől, és a tabellán egymáshoz közel áll, ilyenkor ugyanis van tét, mindkét csapat lendületben van, nívósabb, hajtósabb meccsre lehet számítani.

Az igazi ínyencek (például e sorok írója) megtehetik, hogy korábbi sportújságokban, megyei napilapokban kutakodnak: hol szokott sok néző lenni, hol volt tavaly botrány (persze az nem elég, ha mondjuk azért szakadt félbe a meccs, mert a játékvezetőt leköpte a kiállított játékos, olyat kell keresni, ahol a nézők is "aktívak" voltak). Ilyen helyeken joggal várhatjuk, hogy általában is izgalmasabb a légkör.

A megyei meccsek szurkolási szempontból előnyökkel és hátrányokkal is járnak:
+ a legfontosabb előny, hogy általában "alapból" nem akarják a szurkolók egymást megölni, parázs hangulat csak okkal alakul ki. A legtöbb mérkőzésen sör is kapható, igaz általában az üveggel nem szabad megközelíteni a pályát!
- a megyeszurkerség legnagyobb hátránya, hogy a megyei meccseken minden hazai néző ismeri egymást, ahogyan a vendégszurkolók is felismerik a falubélit. Így a megyeszurkereket a hazaiak vendégnek nézik, a vendégek hazaiaknak, így jó eséllyel mindenki utálja őket.

Külön sportértéke van a labdába érésnek, mivel a megyei meccseken labdaszedők általában nem hemzsegnek, erre egy kis figyeléssel, esetleg 5-10 méter gyors, célirányos futással, majdnem mindig van lehetőség. Magam például sokáig minden meccsen legalább egyszer bele tudtam érni a labdába, de sajnos egy komolyabb nézőtérrel rendelkező pályán (ahová sajnos felültünk a magaslatra), megtört a szép hagyomány.
Érdemes fontolóra venni: bár általában segít a meccs hangulatán, ha több néző van, ám a labdábaérési valószínűségi kvóciens nő, ha kevesebb a drukker.

-------- Webmester: Dzsí öccse 2003 --------
Ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.0
Ajánlott felbontás: 800*600px


Támogatóink: