Impresszum Rólunk Jópofa Linkek E-mail Fórum Nemzeti Sport gyalázó Az elmélet Esemélyek

Elmélet


Az elmélet (Dzsí)
Figurák (Bari)
Valentin (Sutyi)
Hangulat (Bari)

Ami kimaradt a Szeged - Magdeburg meccs beszámolójából
Szerző: Sutyi


Hát az, hogy Valentin nap volt! Bár lefelé a vonaton éppen beszélgettünk arról, hogy a megyefoci.hu legendásan puritán, legyen szabad megemlíteni most némi pikánsat. Különben is: legtöbbször az mond el a legtöbbet valamiről, amiről éppen nem szól. És ha már szociológiai tanulmányok ihletettségével született e honlap, akkor végre essék szó bővebben efféléről - momentán a névnaphoz kapcsolódó megfigyeléseimről. A téma pedig nem mellesleg a legszebb emberit tárhatja elénk.
Akár a vendéglőben, akár az utcán, akár a csarnokban néztem szét, alig találtam a megfigyelt párok között olyant, melynek férfi és női képviselői áhítattal, tiszta vonzalommal és őszinte tisztelettel merültek volna el egymásban. Ehelyett tömegével láttam olyan párokat, akik a megszokás kényelmének engedve, a világ ellen kötött szövetségi dacból, pótszerként, szubjektum-ápolóként eresztették el magukban a mindenkiben motoszkáló ösztönlényt. Szomorú volt a szívem.
Ugyanakkor a beszámolóban említett hajléktalannal való csevely tartogatott némi szépet. Amikor elkezdte kifejteni a sértett, hogy kidobták és az illető asszonyság pszichiátriai eset, akkor csak egy apró kérdéssel tudtam zavarba hozni:
"Hogyan szerethette Uram azt a nőt, ha ilyet mond most róla?" - Persze, csak dadogni tudott ezután. Megvilágítható viszont ebből is a szerelmesek egyik oldala. Nevezetesen az, hogy az őszinte rajongás nemcsak az ösztönök szabadjára eresztése, hanem a mindenkiben szintén ott lévő esztétikai érzék megnyilvánulásával a teljes. Ez az érzékünk tölt fel bennünket jó kis zsigeri borzongással, amit leggyakrabban a remegő térdekről ismerni fel. (MMMHH) Az érzés jelentkezése nélkül viszont nem lehet igazi egy kapcsolat. Ez feltétlenül kell A SZERELEMhez. És kell még az, amit a hajléktalan csak utólag látott be és hiányzott is belőle. Az, hogy emberileg is képesek legyünk felnézni a másikra. Viszont most már ezt tudja és lehet, idővel inkább szerencsésnek érzi majd magát, hogy megszabadult egy önző nőtől. Addig viszont talpra kell állnia, amit anyagi segítséggel nem lehet nála elérni, legfeljebb elgondolkoztatással. Talán.
Érdekes, hogy csupán e két dolog, rajongás és tisztelet elég a jó és boldog kapcsolatokhoz és ennek ellenére ritkák ezek. Magyarországon és szerte a világban látom ezt, ennek okát pedig hosszasan lehetne boncolgatni. A tünetek is főleg abban ragadhatók meg, hogy sok a gyors lefolyású házasság, az egy éven belüli válás, sok a szingli, kevés a gyerkőc, alig látni őszinte csókot, hajsimogatást, ölelést. A tünetek mögötti okokat most rövidre zárnám, megemlítve mindössze azt, hogy a két feltételt - a feltétlen rajongást és az őszinte tiszteletet - nagyon nehéz önmagunkban felismerni. A rajongás mögötti szépségvágyunkat ugyanis megcsalhatja számos más vágyunk. Ilyen a biztonságvágy, a pozitív érzelmi megerősítés vágya (szeretni levés vágya), birtoklás, sznobéria, erőmutogatás vágya (lám milyen a párom, hány gyerekünk van stb.!) vagy éppen a szabadságból a kötődésbe menekülés és a tekintélyeknek való kiszolgáltatottság vágya. Az őszinte tisztelet kialakítása hasonlóan problémás, hiszen ilyenkor az emberben mintha ítélet születne, ami ugyebár a bibliai "Ne ítélj!" parancs miatt problematikus és egyébként is, egy másik megismeréséhez egy élet is kevés - főleg, ha változik is menet közben.
Így aztán mi marad? Bizalom abban, hogy magunk jól alakítjuk kapcsolatainkat, állandó önvizsgálatot tartva. Ez utóbbi lehet csak biztos: amit mi magunktól elvárunk egy kapcsolatban.
Érdekes, hogy a megyefoci eseményeken gyakrabban látok ilyen őszinte viszonyt, mint általában. E téren is volna tehát mit tanulnia a nagyvárosban az élsporthoz szokott és csak a győzelmet keresőknek. Ahogy a megyefociban többen a játékért magáért űzik a bőrt, úgy a kapcsolatokban is a másikért önmagáért vesznek részt vidéken. Persze ezen nem kellene meglepődnünk. Hisz, ahogy a sport tükrözi a társadalmi életet, a társadalmi életre visszahat a sportélet is. Keressük hát a tiszta játékot! Hjaj, de ez már filozófia (sic)!

-------- Webmester: Dzsí öccse 2003 --------
Ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.0
Ajánlott felbontás: 800*600px


Támogatóink: